AGOTZENEA. Formació en bioconstrucció a Zubiri, Navarra

AGOTZENEA Ekohezkuntza Gunea – Espai Ecoeducatiu. Formació en bioconstrucció a Zubiri a través del Servei Navarrès d’Ocupació en col•laboració públic-privada amb ETXEKO Societat Microcooperativa.

 

Terram ha format part del grup de docents en la formació en Bioconstrucció realitzat a Zubiri a través del Servei Navarrès d’Ocupació. Una formació plantejada dins d’una obra real de Bioconstrucción, dividida per mòduls, dels quals hem participat en l’execució dels murs de terra, dels revestiments de terra i dels paviments de terra.

L’experiència ha estat molt enriquidora, per la nostra part i esperem que l’hagi estat també per a les persones participants. En les formacions intentem explicar els coneixements d’una manera simple, per a poder empoderar a les persones amb l’ús de la terra com a material de construcció. Això ens obliga a sintetitzar, organitzar i exprimir les variables que influeixen en la bioconstrucció.

L’objectiu principal de la formació ha estat sempre la de donar la màxima informació i coneixement als alumnes, deixant de costat el timing d’una execució ràpida. A més de comprendre i entendre com funciona, en el nostre cas el material (la terra), s’ha buscat que l’alumnat comprengués la importància d’una bona organització, així com la importància en l’ordre i sobretot la seguretat de l’obra.

La formació dels murs de terra ha estat en col·laboració de Marco Aresta. S’han construït murs de toves, quincha, terra encofrat i btc subministrado per Fetdeterra. Aquí l’alumnat ha après com lliurar els murs amb l’estructura vertical i horitzontal, la col·locació dels premarcs de les portes, el replanteig i aplomada, etc.

La formació dels revestiments ha estat realitzada per Terram i s’han executat sobre els diferents murs de terra i sobre els murs de palla realitzats pels companys de Okambuba. S’han ensenyat les diferents capes d’un revestiment de terra, els morters de Ecoclay i Argiles Colades, i s’han pogut formular de nous amb les dues argiles del lloc.

La formació dels paviments de terra ha estat en col·laboració de Joseba. Aquí s’ha posat en pràctica dues tècniques, un paviment de terra compactada i un altre de terra extesa sense compactar. La primera de les barreges ha estat formulada amb argila, sorra fina, sorra gruixuda i gravillin (1/2/2/2) i un compactat mecànic, amb un grossor total de 7cm. En la segona barreja la formulació ha estat d’argila, sorra fina, sorra gruixuda, gravillin, grava, palla i excrement de vaca (1/1/2/2/1/3) per obtenir una solera de també 7cm. Els temps d’assecat van impossibilitar avançar amb les altres capes però en petites mostres es van poder ensenyar.

També va haver-hi l’oportunitat de mostrar els assajos de camp i realitzar el quadre de proves per al coneixement de les argiles.

Durant els mòduls i en alguna “auzolana” que vam estar, vam conèixer a la gran familia d’ Agotzenea de la que vam apendre i que ens va enriquir moltíssim… Urtzi i Ander, Marco i Joseba, Edu, Dani, Ínigo, Iñaki, Luis y Paloma,….

Un agraïment especial a Urtzi i Ander per la cura en tot moment. Ens veiem aviat!!

 

Clients

Terram treballa en quatre línies de serveis combinables entre elles per oferir un projecte a mida.

1. PROJECTES D’ARQUITECTURA

1.1 Projectes arquitectònics d’obra nova i rehabilitació amb materials saludables i/o reutilitzats

1.2 Millores de l’eficiència energètica amb materials saludables com terra, palla i aïllants naturals

1.3 Assessorament en disseny d’arquitectura amb terra crua per professionals i autoconstructors

1.4 Direcció d’Obra de Projectes d’Arquitecte i Arquitecte Tècnic

1.5 Direcció de la Coordinació de Seguretat i Salut

1.6 ITE, Certificats Energètics i Cèdules d’Habitabilitat

2. CONSTRUCCIÓ

2.1  Aplicació revestiments de terra

2.2 Aplicació d’arrebossats de calç, estucs de calç i tadelakt.

2.3  Execució d’elements de construcció reutilitzant la terra del lloc (BTC, toves, tàpia i panells prefabricats)

2.4  Realització petites edificacions en planta baixa (casa d’eines, lavabo sec,…)

2.5  Rehabilitació de construccions de terra tradicionals

3. TALLERS I FORMACIÓ

3.1  Tallers arquitectura amb terra infantils, familiars i per adults.

3.2  Tallers participatius, Cursos, Xerrades teórico-pràctiques d’arquitectura amb terra (iniciació, especialització)

4. ASSESSORAMENT TÈCNIC

4.1  Assessorament en solucions tècniques i constructives de construcció amb terra crua

4.2  Assajos de laboratori de terres per al seu ús en construcció

No dubtis en contactar-nos per poder donar-te una informació detallada i a mida de les teves necessitats.